4 mayo, 2016
Reflexions després de ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi
Josep Santraceu rebent la Creu de Sant Jordi

 

La setmana passada vaig ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. La pròpia Generalitat descriu aquest guardó com “un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya” i això, creguin-me, impressiona una mica.  Ara, passats uns dies i, sobretot, passat el cap de setmana, he tingut temps per veure-ho amb una certa calma i perspectiva i em venia de gust compartir amb vosaltres una reflexió que em faig des del dia que van comunicar-me la decisió del Govern de la Generalitat.

El primer que vull compartir es el meu agraïment a TEB, FEM i El Xiprer, ja que ser proposat per tres entitats socials que desenvolupen una tasca tan admirable fa que encara m’emocioni més haver rebut la Creu. Tinc gran estima a les tres entitats i un gran respecte per seva la feina i la dels seus impulsors; Merce Riera, Rosa Maria Estrany, i Francesc Martinez de Foix. Tots ells han rebut prèviament aquest reconeixement i son per mi un gran exemple de compromís.

 

Cap qüestió que afecti a la societat ha de ser aliena a l’empresari

 

Però si us dic la veritat, el que em fa més il·lusió de tot plegat és la sensació de que aquest reconeixement no me l’han donat a mi. M’emociona pensar que aquesta Creu de Sant Jordi no s’ha donat a una persona o a una acció concreta, sinó a una idea de la qual jo en sóc un mer ambaixador.

La idea que es reconeix es la de que el món empresarial, i els directius d’empresa en particular, poden fer molt pel seu entorn, més enllà de generar riquesa i llocs de treball. El món empresarial té recursos i capacitats suficients per deixar un llegat molt més important i transcendent. I estic molt orgullós de que des de el Govern de Catalunya es valori i es reconegui aquesta idea transformadora que alguns ens esforcem en fer realitat.

El meu ‘nord’ personal, la meva passió i obsessió, sempre ha estat demostrar que és compatible tenir bons resultats econòmics amb una participació constant en la millora de l’entorn. Crec que cap qüestió que afecti a la societat ha de ser aliena a l’empresari o directiu, i que aquest les ha d’abordar amb actitud decidida i una gran humilitat, per poder crear així complicitats amb el sector públic i social.

 

Creu

 

Òbviament no sóc l’únic ambaixador d’aquesta idea. N’hi ha molts d’altres que creuen que des de l’empresa privada es pot fer un gran bé social. I tinc la sort de contar amb molts d’ells dins del meu equip. A tots ells, a tots els que han fet i fan possible projectes com DKV Integralia, Ship2B, Respon.cat, Plant for the Planet, Alumni Solidari d’Esade, Hazlo Posible i totes les altres iniciatives en les que he col·laborat i col·laboro, gràcies. Gràcies per creure, per treballar plegats i per marcar-me l camí quan ho he necessitat.

A un servidor li toca posar-se al davant en algunes ocasions i se’l veu més, però el mèrit és de tots ells.

Per acabar, vull remarcar que tot i la satisfacció i l’orgull que sento ara, això no s’ha acabat. Rebre la Creu de Sant Jordi em fa sentir més compromís i responsabilitat, si cap. Espero contar amb tots vosaltres per poder seguir fent de la nostra idea, una realitat.

 

Share on Facebook0Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

Deja un comentario

Los comentarios en esta página están moderados no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astrotur-fing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.